بسته بندی به روش اتمسفر اصلاح شده‏

در استاندارد بریتانیا واژه بسته بندی به عنوان عملیات مورد استفاده در آماده سازی کالا برای حمل و نگه داری و یا تحویل به ‏مشتری تعریف شده است . لیکن بهترین تعریف برای  بسته بندی  در سال ۱۹۶۲ م داده شده است که امروز به عنوان کاملترین ‏تعریف  بسته بندی  است‏ :

۱‏یک سیستم که زمان تحویل کالا را جهت انتقال ، توزیع ، ذخیره و فروش کاهش می دهد‏.

۲‏یک مفهوم تضمین کننده برای تحویل مطمئن کالا به آخرین مصرف کننده در شرایط مطلوب و با حداقل هزینه است‏

۳‏یک عمل فنی - اقتصادی است که هزینه تحویل کالا را به حداقل می رساند و از طرف دیگر فروش را در نتیجه سود حاصله ‏به بالاترین حد افزایش می دهد. براساس یک تعریف ساده‌تر پوششی از یک سیستم که اصطلاحا کالا نامیده می شود‏.

بنابراین محصولات تولید شده برای حمل ونقل آسانتر، ایجاد امنیت و جلوگیری آلودگی محصول در هنگام توزیع و فروش و در ‏نهایت افزایش مدت نگهداری محصول با حفظ کیفیت مطلوب نیازبه  بسته بندی مناسبی دارند . و با توجه به اهمیت موضوع نیاز ‏هر چه بیشتر به این صنعت و پیشرفت در آن احساس می شود . برای بسته بندی  محصولات از مواد و وسایل مختلف نظیر ‏قوطی های فلزی ، فویل ها ، موادکاغذی ، مقوایی و مواد پلاستیکی ممکن است استفاده شود . به طور کلی مواد مورد استفاده ‏باید از استحکام و انعطاف کافی برخودار باشند . و مسلمانوع بسته بندی  رابطه مستقیم با مذدت زمان نگه داری محصول دارد . ‏در این مقاله بیشتر سعی شده است در مورد  بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده‏ (Modify Atmospher Packaging ) که به ‏اختصار MAP نامیده می شود و اثرات آن بر روی مدت زمان ماندگاری محصول‏ ( Shelf Life ) بحث شود . که امروزه ‏پیشرفت های زیادی در این مورد صورت گرفته است‏.

بازارپسندی محصول‏

امروزه به دلیل تنوع محصول بازار فروش به عرصه رقابت تبدیل شده است و درست است که کیفیت محصول بسیار مهم است ‏اما نوع  بسته بندی  هم در جلب نظر مشتری حائز اهمیت است .رنگ و تازگی محصول نیز می تواند نشانه کیفیت آن باشد ‏‏.همچنین  بسته بندی  های قابل حمل تر بیشتر مورد توجه هستند . معولا رنگ وطرح بسته بندی  با توجه به نوع محصول و رنج ‏سنی مصرف کننده و ذوق وسلبقه عمومی طراحی می شود درخشندگی پوشش  بسته بندی  باعث جلب توجه بیشتر است مثلا ‏سلوفان ماده ای است شفاف که برای بسته بندی  شیرینی ، آبنبات و۰۰۰ به کار می رود که در واقع سلولز اصلاح شده است . ‏سلوفان پوشانده شده با پلی مرساران درخشانتر از سلوفان پوشانده شده با نیترو سلولز است. برای اتخاب رنگ و طرح  بسته بندی  ‏بهتر است مواردی رعایت شود‏.

بدانیم چه تاثیری را می خواهیم منتقل کنیم و چه رنگ و طرحی این تاثیر را بهتر منتقل می کند و رنگ های انتخابی کلیشه ا ی ‏و تکراری نیست و اگر هست چه جایگزین های بهتری وجود دارد ؟ آیا رنگها وطرحهای انتخابی جذابیت تبلیقاتی دارد ؟‏

بیش از همه رنگ پس زمینه مهم است .هر چند طرح خط ،رنگ و نام محصول بسیار قدرتمند باشد ولی بدون یک زمینه مناسب ‏قادر نیستید این قدرت را باموفقیت نمایش دهید . هنگام انتخاب زمینه باید توجه کرد که رنگ های روشن بهتر از تیره و رنگهای ‏گرم بهتر از سرد که البته بستگی به نوع محصول و و یژیگی های آن نیز دارد‏ .

رنگهای انتخابی سایه های بیشتری بپذیرند و از یک طیف رنگی استفاده شود استفاده از سایه ها به کار حرکت ونیرو می دهد ‏مثلا برای این که بخواهیم قرمز و آبی را کنار هم بگذاریم ایجاد حد فاصلی مثل بنفش می تواند مانند پل ارتباطی عمل کند‏ .

در رنگ پوشش بیشتر از سه رنگ استفاده نشود چون ایجاد همنشینی کامل در بیش از سه رنگ مشکل است همیشه باید یک ‏رنگ اصلی و تعیین کننده باشد وبهتر است از کاربرد بیش از حد رنگهای زنده امساک کنیم این گونه رنگ ها فقط برای تاکید و ‏اعلام نام و خصوصیت یک کالا به کار می رود در این گونه موارد باید حتما رنگهای روشن و مرده زمینه فر صت را برای ‏درخشش این رنگهای تاکیدی فراهم کند اگر شما یک رنگ زنده را در زمینه بگذارید فرصت برجستگی را از نام کالا گر فته اید ‏ام اگر به علل تبلیغاتی مجبور به این کار شدید برای اعلام نام کالا به رنگ مشکی ، نقره ای و یا حتی سفید متصل شوید زیرا راه ‏دیگری برای اعلام مو جودیت دو رنگ زنده نیست.

مبتکر نیز باشید ابتکار و نو آوری در  بسته بندی  در جهت جلب نظر مشتری وسهولت استفاده از کالا بسیار موثر است‏

سیستم MAP تنها سیستمی است که علاوه بر کارایی بالا بازار پسندی و جذابیت خود را نیز حفظ کرده است‏.

استفاده از‏ MAP برای محصولات تازه‏

MAP برای محصولات تازه مراحل سخت تری دارد زیرا  بسته بندی  های محدود جلوی اکسیژن اتمسفری می گیرنذ . اما ‏سبزیجات و میوه جات تازه هنوز زنده هستند و نیاز به اکسیژن برای متابولیسم خود دارند . بسته بندی  های انعطاف پذیر هم برای ‏این منظور مناسب نیستند و نیاز به  بسته بندی  هایی است که که تبادل گازی در آنها مطابق نیا ز محصول باشد. در واقع برای ‏آنها در MAP باید از ایجاد شرایط بی هوازی جلوگیری شود. همچنان باید ظاهر جذابی داشته باشند و دارای درزهای قابل باز و ‏بست شدن و پوشاننده های ضد مه و بافت سفت و محکم باشد‏

برای تازه ماندن محصول و افزایش طول عمر نگه داری و اطمینان از ایمن بودن محصولات دو فاکتور مهم وجود دارند ؛

‎ ‎۱‏درجه حرارت

‎ ‎۲‏ - استفاده از MAP

که باید از هر دو آن ها به صورت توام استفاده کرد . کاهش دما و استفاده از بسته بندی  تحت اتمسفر تغیییر یافته باعث کند شدن ‏متابولیسم ورسیدن محصولات است بنابراین مدت زمان بیشتری محصولات تازه می مانند. بافت محصولات تازه زنده است ‏بنابراین تنفس می کند واز اکسیژن اتمسفری استفاده می کند . باید توجه کرد که میوهای مختلف وسبزی جات‏

سرعت تنفسی منفاوتی دارند. برخی سرعت تنفسی بالاتری دارند مانند ( قارچ و بروکسلی ) که احتمال فساد پذیری بیشتری ‏دارند ولی محصولاتی که سرعت تنفس پایین تری دارند کمتر فساد پذیرند ( مانند پیاز وسیب زمینی .

در میوه هاوسبزی های خرد شده سرعت تنفس بالاتر است زیرا سطح آن ها افزایش پیدا می کند در نتیجه بعد از خرد کردن ‏اکسیژن با سرعت بیشتری به سلول های داخلی نفوذ می کند . همچنین تنفس در سلول های صدمه دیده بیشتر است. بهترین کار ‏برای کاهش متابولیسم و حفظ ذخیره کر بو هیدراتی و رطوبت کاهش دما است . معمولا بهترین کیفیت برای محصولات در دمای ‏نزدیک ۰ درجه به دست می آید مگر محصولات مناطق حاره که معمولا در ۱۰ تا ۱۳ درجه نگه داری می شوند‏.

استفاده از‏ MAP می تواند باعث کاهش ، تنفس ، از دست رفتن رطوبت ، قهوه ای شدن ، فاسد شدن وحساسیت به اتیلن شود‏ .

اکسیژن در اتمسفر ۲۱ % است . اما غلظت اکسیژن در داخل  بسته بندی  کمتر از ۱۰ % است بنابراین تنفس شروع به کند شدن ‏می کند . این کاهش اکسیژن ادامه دارد تا به ۴-۲ % برای اکثر محصولات برسد . اگر میزان اکسیژن به کمتر از ۲ % برسد ‏متابولیسم هوازی جای خود را به متابولیسم تخمیری می دهد و باعث ایجاد بد طعمی و بوی بد در محصول می شود . غلظت دی ‏اکسید کربن افزایش پیدا می کند اما برخی از محصولات به غلظت بالای دی اکسید کربن حساسند وسبب افزایش حساسیت آنها به ‏اتیلن می شود . ( اتیلن هورمونی است که در زود رس کردن محصول موثر است . ) البته باید توجه کرد که امکان رشد باکتری ‏ها و قارچ ها درغلظت کمتر از ۱۰‏ % CO‏۲‏‎ ‎وجود دارد .

کاهش O۲‏‎ ‎و افزایش CO۲‏‎ ‎تا میزان مورد نیاز محصول به صورت همزمان صورت می گیرد . بنابراین هدف‏ MAP این است ‏که اتمسفر متعادلی در  بسته بندی  ایجاد کند .که برای این مقصود روابطی وجود دارد‏:

PO۲‏ = RRO‏۲‏ * t * W/A *( O‏۲‏ atm - O‏۲‏ pkg)

PCO۲‏ = RR CO‏۲‏ * t * W/A * ( CO‏۲‏pkg - CO‏۲‏ atm )

۲‏

PO۲‏مقدار نفوذ O۲‏‎ ‎در فیلم day - atm - ml - mil / m

۲‏

PCO۲‏ = مقدار نفوذ CO۲‏‎ ‎در فیلم day - atm - ml - mil / m

RRO۲‏ = سرعت تنفس محصولات از نظر مصرف O۲‏ ml / kg - hr

RRCO۲‏ = سرعت تنفس محصولات از نظر تولید CO۲‏ ml / kg - hr

t = ضخامت فیلم

W = وزن محصول Kg

A = مساحت سطح فیلم

O۲‏ atm - O‏۲‏ pkg =اکسیژن مورد نیاز بین بیرون و داخل بسته بندی 

CO۲‏pkg - CO‏۲‏ atm = CO‏۲‏‎ ‎مورد نیاز بین داخل وبیرون  بسته بندی 

صنعت  بسته بندی  روز به روز پیشرفت می کند و تکنولوژی های جدید تری جهت ارتقا این صنعت به وجود آمده است در ذیل ‏تعداد معدودی از آن ها نامبرده می شود‏ :

سرعت تبادل اکسیژن مناسب‏(OTR)

صنعت بسته بندی  نیاز به گازهای به خصوصی برای محصولات تازه دارد و نیاز به فیلم های جدیدی برای محصولات با ‏سرعت تنفس کم ، متوسط و زیاد است‏.

بنابراین محصولات تازه مختلفی را میتوان  بسته بندی  کرد . محصولاتی باسرعت تنفس بالا مشکلات بیشتری برای  بسته بندی  ‏شدن دارند . تکنولوژی جدیدی وجود دارد که در آن فیلم های به کار می روند که دارای OTR بالایی هستند . ( بیشتر از ۱۵۰۰ ‏میلی لیتر / متر مربع

تکنولوژی متالوسن‏ ( Metallocene) :

تکنولوژی جدیدی است که در آن کاتالیست های و.جود دارند که می توانند سازنده رزین های پلی مری باشند که زنجیره های ‏پلیمری به وجود می آورند که دارای وزن مولکولی ودانسیته به خصوصی هستند و نتیجه آن فیلم های پلاستیکی انعطاف پذیری ‏هستند که OTR بالایی دارند .همچنین از رطوبت کم ، استحکام بالا وشفافیت زیادی برخوردارند .واین فیلم ها محکم تر می ‏شوند وقتی برای  بسته بندی محصولات به کار می روند‏.

فیلم هایی با سوراخ ها وحفره های ریز :

این فیلم ها‏ OTR بالایی را فراهم می کنند و در واقع فیلم هایی هستند که دارای حفره و سوراخ هستند . این فیلم بااعث افزایش ‏سرعت تبادل گازی نسبت به فیلم های پلاستیکی معمولی می شوند البته این فیلم ها محدودیت های فیزیکی هم دارند مثلا‏ CO۲‏‎ ‎‏۶-۲‏‎ ‎بار سریعتر از اکسیژن نفوذ می کند بنابراین در این اتمسفر تعادلی اکسیژن کمتری نسبت به‏ CO۲‏‎ ‎وجود دارد در این ‏سیستم CO۲‏‎ ‎و اکسیژن به یک نسبت تنظیم می شوند بنابراین سرعت نفوذ‏ O۲‏ /CO‏۲‏‎ ‎رنج محدودی دارد بنابراین می توان ‏بدون ذخیره مقدارزیادی CO۲‏‎ ‎به کاهش اکسیژن مناسبی (۵ - ۱ % ) رسید که این امر برای محصولاتی که به غلظت بالای‎ ‎CO۲‏‎ ‎حساسند مفید است . اما برخی از محصولات مثل توت فرنگی نیاز به‏ CO۲‏‎ ‎بالیی برای جلوگیری از رشد کپک ها دارند‏ .

عوامل ضد مه‏

یککسری از فروشنده ها و مشتری ها دارند که محصولات تازه را بیبیند بنابراین نیاز به پلاستبک هایی است که شفاف باشند ‏وبتوان محصولات داخل آن را دید .کندانس شدن آب جلوی دید محصول را می گیرد بنابراین از یکسری از ترکیبات ضد مه ‏استفاده می شود که در خارج فیلم قرار دارند که به داخل فیلم نفوذ می کنند وجلوی تجمع قطرات آب را روی سطح می گیرند.

تجهیزات و دستگاه ها‏

مراحل وطرز کار‏MAP و مزایای استفاده از‏ CO۲‏‎ ‎وN۲‏:

برخی از مزایای CO۲‏

۱‏) CO‏۲‏‎ ‎باعث حفظ ویتامین E در محصولات گوشتی در پروسه کاهش رنگ قرمز گوشت است‏

۲‏باعث جذب آب از اطراف وهیدراته شدن غشای سلولها میشود و درنتیجه از خشک شدن سلول جلوگیری می کند‏

۳‏به عنوان یک ماده ضد میکروبی موثر رفتار می کند و سبب کاهش سرعت رشد میکرو ارگانیسم ها می شود‏.

مراحل

در هنگام آماده سازی محصول ممکن است میکرو ارگانیسمها متعددی وارد آن بشوند بنابراین نیاز به یک سطحی از پاکسازی ‏احساس می شود .

بنابراین تاخیری قبل از  بسته بندی  داریم .سپس دما کنترل می گردد و تا میزان مناسب کاهش پیدا می کند. ومواد مورد نیاز برای ‏ بسته بندی  آماده می شوند‏

سپس حجم گازی مورد نیاز تزریق می شود و گازها با هم مخلوط می گردند ودر نهایت میزان اکسیژن باقی مانده اندازه گیری ‏می شود‏ .

این سیستم از سه قسمت ماشین های  بسته بندی  ، مخزن فیلم ها و مخزن گاز یا مخلوطی از گازها تشکیل شده است‏

محصولات MAP غیر از این که مدت زمان نگه داری بیشتری دارند به دلیل ظاهر جذابی که دارند باعث جلب توجه مشتری ‏می شوند‏ .

برخی از مزایای 2‏N

نیتروژن گازی به طور معمول در این  بسته بندی  به کار می رود زیرا نیتروژن ماده ای کاملا خنثی ،بدون بو و بدون رنگ است ‏‏. نیتروژن سبب جلوگیری از رشد آلودگی در محصول می شود‏.

اکسیداسیون و رانسیدیته شدن چربی هامی تواند در مواد غذایی چرب صورت بگیرد و باعث ایجاد طعم ناخواسته ، تغییر رنگ ‏وبو و ایجاد ترکیبات سمی شود در غلظت اکسیژن کمتر از ۱% کاهش کمی یابد .

نیتروژن یا ترکیبی از نیتروژن / دی اکسید کربن می تواند از غالب شدن کپک ها در محصولات نانوایی جلوگیری کند . ‏نیتروژن یا ترکیبی از نیتروژن / دی اکسید کربن می تواند باعث متوقف کردن و کندی رشد باکتری ها شود‏ .

غلظت اکسیژن کمتر از ۲% می تواند باعث کاهش آسیبهایی شود که توسط حشرات ایجاد می شود‏

 بسته بندی  گوشت به روش‏ MAP

هما ن طور که گفته شد برای افزایش مدت نگه داری محصول از آن استفاده می شود . ترکیبات گازی متنوعی از جمله (۸۰‏ % O‏۲‏ / ‏۲۰‏ % CO‏۲‏، ‏۵۰‏ % N‏۲‏ / ‏۵۰‏ % CO‏۲‏یا ۱۰۰‏ % CO‏۲‏‎ ‎و در دمای ۵ - ۰ درجه نگه داری می شود . نوع تر ‏کیبات بستگی به عوامل مختلفی دارد از جمله : رنگ بافت و چربی ، ‏PH سطحی و داخلی و‏ ...

بیشترین T.C در شرایط هوازی وجود دارد . اما در شرایط غنی از‏ CO۲‏‎ ‎بی هوازی کاهش می یابد . از جمله باکتری ها می ‏توان از باسیلوس ترموسفکتا ، سودوموناس و انتروباکتریاسه ها نام برد که رشد آنها باعث بدطعمی وگسترش بوی بد و کاهش ‏مدت زمان نگهداری می شود یکسری باکتری های بیماری زا هم وجود دارند مثل یرسینیا انتروکولیتیکا ، لوکونوستوک مونو ‏سیتوژنس و آسپرژیلوس هیدروفیلا که ممکن است در سطح قطعات گوشت رشد کنند در آزمایشی که در دمای ۵ - ۰ در‏ PH بالا ‏صورت گرفت نشان داد که PH نقش مهمی در کنترل رشد پاتوژن ها دارد‏

 

 بسته بندی